Yaz tatillerimde, hafta sonlarında, bayram tatillerinde annemin zorla temizlik yaptırmasından bıkıp tamam o zaman ben yemekleri yapayım sen temizlik yap diye bir teklifte bulunmamla anlaşmıştık.. O anlaşmanın üzerinden 2-3 yıl geçti (:
Ben bu iki üç yıl içinde her türlü yemeği yapar oldum. Baharatlarla oynamayı sevdiğim için farklı denemelerde bulundum.. Onu buna bunu şuna şunu ona kattım (:
İstedim ki bu denemeleri yemek tariflerini de yazayım.. En basitinden Türk klasik yemeklerinden başlıyorum yazmaya.. Yeni denemeler de bu blogda yerini alacak ama zamanla (:
Karnıyarık
Malzemeler:
- 1 kilo patlıcan
- 1 limon
- Kızartmak için; sıvıyağ
İç harcı için:
- Yarım kilo kıyma
- 4-5 adet soğan
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- 2 diş sarmısak
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- Bir kase kadar ince doğranmış maydanoz
- Tuz, karabiber, kekik, pulbiber
Süslemek için:
- Domates, maydanoz, sivri biber
Ayrı bir tavada önce kıymayı kavuruyoruz, kıyma kavrulunca yağ, soğan ve sarmısakları ekliyoruz.. Soğanlar pembeleşince salçaları ekleyip kavuruyoruz.. Tencerin dibine yapışmaya başlayınca maydanozları koyup kapağını kapatıyoruz.. Annemin deyimiyle dinlendiriyoruz (:
Fırın tepsisine patlıcanları dizip, ortalarını açıyoruz. içine kıymalı harçtan yerleştiriyoruz.. Hepsini doldurduktan sonra üstlerini biber domateslerle süslüyoruz..
Kıymalı harcı yaptığımız tavada 1 kaşık salçayla bir miktar suyu ve de bir tutam tuzu karıştırıp fırın tepsisine döküyoruz.. Su patlıcanların yarısına kadar gelmesi yeterlidir. Fırında üstleri kızarana kadar pişiriyoruz..
Pilav
Malzemeler:
- 1su bardağı baldo pilavlık pirinç
- 1 tablet tavuk suyu
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 2 su bardağı su
- tuz
Karnıyarık ve de pilavı sıcak olarak servis edip; maydanozla süslüyoruz.. afiyet bal şeker olsunnnn (:
0 yorum:
Yorum Gönder