CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

28 Ağustos 2009 Cuma

Yazın son demi; zeytinyağlı biber dolması

 Yazın son demlerinde biberler tükenmeden, hala tazeyken zeytinyağlı biber dolması yapalım dedik. Hem yapımı kolay, hem de lezzetli. Beş çayına, akşam yemeğine ve de  arkadaş davetinde sofralara yakışacağını düşündüğüm bir ara soğuk yemek...

Malzemeler
  • Yarım kilo biber dolması
  • 2,5 su bardağı dolmalık pirinç
  • 4 adet orta boy soğan
  • 3 diş sarmısak
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 3 çorba kaşığı  sıvıyağ
  • 1 adet kesme şeker
  • Bir çay kaşığı tarçın
  • Karabiber, pulbiber, nane, kimyon, dolma baharatı ve de azıcık köfte baharatı
  • 3 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 2 tatlı kaşığı dolmalık fıstık
  • Bir kase kadar kıyılmış maydanoz ve dereotu
Soğanları, sarmısakları ve de yağları bir tavaya aldık, soğanlar pembeleşene kadar kavurduk. Ayıklayıp yıkadığımız pirinçleri ilave ettik. Pirinçler birbirine yapışana kadar kavurduktan sonra, baharatlerı ekledik. daha önceden temizlediğimiz kuş üzümü ve dolmalık fıstığı ekledik, şekeri atıp tuzunu ayarladıktan sonra tekrar kavurduk. malzemeler iyice harmanlandıktan sonra, yarım çay bardağı suyu koyup tavanın kapağını kapattık. Suyunu çektikten sonra maydanoz ve dereotunu ekleyip, dinlenmeye bıraktık..

İç malzeme demlenirken, dolmalık biberleri ayıkladık, yıkadık. İçi biberlere ufak bir tatlı kaşığı yardımıyla doldurduktan sonra tencereye dizdik. 2,5 su bardağı pirinç koyduğumuz için, 5 su bardağı sıcak tuzlu su ekleyip, kısık ateşte pirinçler pişene dek pişirdik. Ocaktan indirdikten sonra ayrı bir kaba aldığımız dolmaları soğuk servis ediyoruz..

Zeytinyağlı sevenlere afiyet olsun :)

0 yorum: